Den Kaldsteikte – ute nå!

I dag er albumet «Den Kaldsteikte» med Guro Kvifte Nesheim og Mats Edén ute og tilgjengelig på bandcamp og andre digitale plattformer! 

Guro Kvifte Nesheim og Mats Edén representerer hver sine generasjoner av folkemusikkutøvere, men med forbausende lik innstilling til tradisjonsmusikk som en genre som først og fremst handler om personlig uttrykk og sprudlende spilleglede. Mats har vært en dominerende stilskaper gjennom flere tiår, kanskje spesielt kjent i Norge gjennom Groupa  (med Jonas Simonson og Terje Isungset), Guros drivende hardingfelespill kjenner vi  fra konserter og hennes eget band GKN5, som kommer med sitt andre album i løpet av 2020.

Norsk hardingfeletradisjon er i stor grad en solotradisjon, og den musikalske friheten det gir å spille alene, uten tanke på å følge en fast form av musikken, er høyt verdsatt. Når man spiller denne musikken sammen i større eller mindre spelemannslag, mister man akkurat dette poenget, men får til gjengjeld gleden av samspill – å lage musikk sammen med andre. Men hva om man kunne få både den musikalske friheten og samspillsgleden? Det er nettopp dette duoen Guro og Mats har fått til: tett samspill, men full musikalsk frihet i samme pakke! Hva er hemmeligheten? Først og fremst lange stunder med samspill – de kjenner hverandres musikk, fakter, uttrykk og musikalske smak ut og inn. Dernest fullt fokus på øyeblikket, spillegleden og leken med de musikalske mulighetene i rytmikk, intonasjon og samklanger. Resultatet er variasjon heller enn glatt perfeksjon; uttrykksfullhet mer enn framvising av korrekte slåtteformer.(hva nå det måtte være).  

 

Høykvalitets lydfiler med albumet finnes på BandCamp!