En musikalsk reise på Graosido

Gjennom det vakre cover-bilde tatt av Sveinung Iversen kan man se en karakteristisk stein formet som et timeglass på fjellmassivet Graosido. Det ser nesten ut som om steinen balanserer og kan velte når som helst, men den står stødig. Dette lekne og spektakulære fjellet danner grunnlaget for trommeslager og komponist Knut Kvifte Nesheims nye album, hvor han har komponert musikk for jazzorkesteret OJKOS.

Knut Kvifte Nesheim forteller:
Min families gamle gård ligger ved Lønavatnet nær Voss, og der kan man skimte Graosido i det fjerne. Til tross for at været og årstidene skifter, så er Graosido noe som har vært konstant i livet mitt, enten det skinner i sollys, er dekt av den første vintersnøen, innhyllet i tåke eller skjult bak lave skyer.

Det samme gjelder OJKOS, et orkester med jazzkomponister som jeg har vært så heldig å være medlem av i nesten fem år. Oppgaven med å komponere rullerer mellom orkesterets medlemmer, og garanterer at hvert prosjekt er forskjellig. Imidlertid bevares ensemblets identitet, og slik har OJKOS vært både konstant og stadig foranderlig gjennom årene. Akkurat som Graosido.

Musikken er inspirert av denne felles dualiteten, og komposisjonene har titler hentet fra vossamål – distinkte ord som beskriver naturlige omgivelser og værfenomener som finnes på Graosido.

Knut Kvifte Nesheim er slagverker og komponist med base i Oslo. Med en bakgrunn i norsk folkemusikk og jazz, og med en lidenskap for improvisert musikk, jobber Nesheim i et moderne sjangerdiffust landskap, med fokus på klang og improvisert samspill. Han er aktiv som komponist og utøver i OJKOS, Julius og Espera, i tillegg til de to utgivelsene RESULTS og DELIVERABLES i eget navn.

OJKOS:
Henriette Eilertsen – fløyte
Camilla Hole – sopran-saksofon
Tina Lægreid Olsen – klarinett og alt-saksofon
Richard Köster – trompet
Lyder Øvreås Røed – trompet
Tancred Heyerdahl Husø – trompet
Magnus Murphy Joelson – trombone
Johannes Fosse Solvang – trombone
Andreas Rotevatn – trombone
Mike McCormick – el-gitar og elektronikk
Arne Martin Nybo – el-gitar
Clément Merienne – piano
Alexander Hoholm – kontrabass
Knut Kvifte Nesheim – trommer og komposisjoner

  1. Lønahorgi
  2. Grøvona
  3. Tjørni
  4. Taoe
  5. Kave
  6. Fela-ver
  7. Vadlasletta


Knut Kvifte Nesheim

Norsk trommeslager, vibrafonist og komponist med base i Oslo. Med en bakgrunn og oppvekst i fra norsk folkemusikk, jazz og klassisk slagverk, trives Nesheim i et sjangerdiffust landskap i alt fra soloopptredener til store ensembler. Han er aktiv som komponist og utøver i OJKOS, Doomsday Preppers, BenReddik, Skrekk og Guro, Julius, Espera og sin egen plateaktuelle kvartett «Deliverables», i tillegg til å medvirke på innspillinger med Mathilde Grooss Viddals FriEnsemblet, Camilla Hole Trio, Greta Eacott’s G Bop Orchestra og Ivar Orvedal.