Knut Kvifte Nesheim: Deliverables – ute nå!

Upretensiøs, leken og seriøs samtidsjazz
Deliverables er Knut Kvifte Nesheims første utgivelse som bandleder. Sammen med noen av de mest spennende og vitale unge jazzmusikerne i Norge, har Nesheim levert en sterk debut med åpne og melodiøse komposisjoner, i et intimt og akustisk kvartettformat. Den bassløse besetningen fiolin, saksofon, el-gitar og trommer, gir spillerom til å dyrke små lyder og intrikat samspill. 

Komposisjonene vender bort fra de store landskap- og fjellreferansene som er mye brukt i norsk moderne jazz, og går i stedet for lekne, men samtidig seriøse, og veldefinerte motiver i et lite format. Likevel gis det også god plass til improvisasjon. Alle titlene er hentet fra Steven Pooles morsomme beskrivelser av moderne kontoruttrykk i boken Who Touched Base in my Thought Shower?, for å understreke Knuts avstand til pretensiøs musikk og språk generelt. Dette kommer også frem i flere av de lekne, implisitte musikalske referansene på albumet. I tillegg er det et underliggende alvor i holdningen til musikken, som viser komponistens dedikasjon og forståelse av tradisjonen, men også ønsket om å finne en ny og personlig vei.

 

«Trommer, fele, gitar og saksofon, kva er så spesielt med det? Du stiller ikkje det spørsmålet etter å ha lytta til Deliverables. Deliverables er resultat av modig kammermusikalsk samtale mellom fire utøvarar sin personlige klang og rytme. Ein kollektiv samtale der dei ulike stemmene får utspele seg samtidig og spele seg inn i ein utøvartradisjon der likskapsteiknet heller er at det er dei ulike språkkomponentane som får spelerom. Ein tradisjon kva kjennemerke er balansering mellom trongen til fridom og trongen til komposisjon. Vi gjenkjenner brotstykke frå musikkarven, ikkje som etterlikning, men som element i ei forfriskande nyorientering etter eige sinn.»

– Ivar Orvedal

 

Musikere:

Adrian Løseth Waade – Fiolin

Karl Hjalmar Nyberg – Tenorsaksofon

Martin Miguel Almagro Tonne – El-gitar

Knut Kvifte Nesheim – Trommer


  1. I Will Circle Back to You
  2. Boil the Ocean
  3. I’ve Got Zero Cycles for This
  4. Imagineering
  5. Radical Adjacency / Not Really Adjacent
  6. Give it Hands and Feet (Guerilla Edit)
  7. Close of Play


Knut Kvifte Nesheim

Norsk trommeslager, vibrafonist og komponist med base i Oslo. Med en bakgrunn og oppvekst i fra norsk folkemusikk, jazz og klassisk slagverk, trives Nesheim i et sjangerdiffust landskap i alt fra soloopptredener til store ensembler. Han er aktiv som komponist og utøver i OJKOS, Doomsday Preppers, BenReddik, Skrekk og Guro, Julius, Espera og sin egen plateaktuelle kvartett «Deliverables», i tillegg til å medvirke på innspillinger med Mathilde Grooss Viddals FriEnsemblet, Camilla Hole Trio, Greta Eacott’s G Bop Orchestra og Ivar Orvedal.

Musikkoperatørene