Folkemusikalsk magi fra Norge til Finland

Ragnhild Knudsen og Pauliina Syrjälä møttes på Nordtrad-konferanser, der de fort fant ut at hardingfele og kantele sammen åpnet en helt ny, men likevel gjenkjennelig klangverden. Siden 2016 har de samarbeidet om å utvikle et repertoar med utgangspunkt i eldre norsk og finsk tradisjonsmusikk. De leker seg med både klang og form i låtene, og lager arrangementer med plass for improvisasjon, bygget på finske og norske tradisjoner. Etter spilling og utforsking gjennom sju år er duoen endelig klar til å dele resultatet med verden i form av albumet Talende Strenger/Kertovat Kielet.

Folkemusikken i Finland har historisk sett hatt større vekt på nyskaping og improvisasjon, mens i Norge har tradisjonelle spilleteknikker, rytmikk og intonasjon stått i fokus. I dette spenningsfeltet finner duoen materiale til et helt eget samtidsuttrykk.

«Vi har pratet sammen i timevis, og innimellom spilt og komponert musikk, med mange strenger. Strengene snakker med hverandre, og de snakker til oss. Gjennom denne pågående dialogen har vi skapt vårt musikalske univers. Som folkemusikere har musikken vi spiller sine røtter i tradisjoner. I dette tilfellet er tradisjonene geografisk ganske spredt, fra norske majestetiske fjell i vest til karelianske skoger og innsjøer i øst. Du er hjertelig velkommen til å ta en tur inn i vår musikalske verden» – Ragnhild & Pauliina.


  1. Jarand Skinnarland
  2. Melkutus & Pajatus
  3. Eg er liten & Hiljanen suru
  4. Rahapolska
  5. Paimenlaulu
  6. Halling
  7. Matts Näsi
  8. Rykalintu

Distribuert av Musikkoperatørene