Tri hjarter på ei snor – ute nå!

GKN5 slipper nå sitt andre album «Tri hjarter på ei snor»! Det er tilgjengelig digitalt nå og kan kjøpes både fysisk og digitalt på bandcamp!

Guro om albumet:

Hver sommer besøkte familien min spelemannen Salve Austenå og kona hans Margit i Åmli mens vi var på hytta på Vegårshei. Det er ikke alltid like gøy å være på besøk hos noen når man er liten, men å være hos Salve var alltid gjevt. Han og pappa spilte, mens jeg og brødrene mine drakk brus, spiste kaker, og spilte spill med Margit på det lille kjøkkenet. 

Etter besøkene hos Salve sovna vi ungene alltid til lyden av pappa som satt i stua og spilte på slåttene Salve hadde lært ham. De levde videre i hodet mitt når jeg våknet om morgenen til lukta av kokekaffe og propan. Det tok ikke lang tid før fikk jeg lyst til å spille hardingfele selv – jeg vet ikke helt hvorfor, men det var noe med kombinasjonen av den fine musikken og de gode stundene på hytta og hos Salve og Margit. 

 Etter noen år med leting etter en liten hardingfele, fant Salve en fele til meg. Jeg husker da vi henta den – i Juli 2001, på en liten busstasjon på Ubergsmoen. Fela var akkurat passe stor til meg! Snart var det jeg som satt inne i stua hos Salve og lærte slåtter, mens pappa satt på kjøkkenet og spiste kaker og snakket med Margit. 

 Salve lærte meg utallige slåtter. Og mye annet som har blitt veldig viktig for meg som musiker og menneske. Dette var noe av det viktigste han fortalte meg: «Når du har lært en slått, er den din. Du må gjøre den på din måte

 Dette albumet består hovedsakelig av slåtter jeg har lært av Salve. Jeg spiller dem på min måte, og arrangementene gjenspeiler hvordan jeg hører dem. Dagen før vi gikk i studio, livestreamet vi en konsert med låtene på plata som en generalprøve. Salve hadde skaffet seg Facebook og ringte morgenen etter. Han hadde sett konserten vår to ganger allerede, og var utrolig glad. Alle slåttene ble godkjent!

 Bare litt over en uke etter dette, gikk han bort, 92 år gammel. Jeg er glad for at han rakk å høre albumet. Denne plata en hyllest og takk til Salve, som lærte meg så utrolig mye om musikk og det å være et medmenneske. Takk, Salve!

 Slåtten «Tri hjarter på ei snor» handler egentlig om tre beilere. Her kobler jeg tittelen til alle slåttene jeg har lært av Salve, som jeg har med meg videre resten av livet – og som jeg håper dere som hører på, også får glede av.

GKN5:

Guro Kvifte Nesheim – Hardingfele

Anna Malmström – Klarinetter

Anna Gustavsson – Nyckelharpa

Jens Linell – Tamburin

Thomas Eriksson – 12-strengsgitar