Holding Balance

Det første hele albumet med Mathilde Grooss Viddals komposisjoner, med stort band under hennes egen ledelse. Kritikerne var begeistret!

Roald Helgheim:
Stort og fritt
Attention please! Den allsidige musikant, komponist, saksofonist og klarinettist Mathilde Grooss Viddal har skrive det ho kallar «storbandmusikk i samtidsjazzens landskap». …Her er samtidsmusikk med bjølleklang, rått bra arrangement som ein Gil Evans sikkert snur seg i grava for å høyre betre, ein nydeleg versjon av «In A Dream» med vokalist Marianne Natvig til Viddals bassklarinettkomp, før bandet set prikken over i’en med Cole Porters «Jeg elsker deg», på sin måte. Dette er den gledelege overraskinga denne hausten.

Dagbladet 04.10.06, Terje Mosnes:
Ny, sterk stemme for de store ensembler.
PLATA OG PROSJEKTET er bemerkelsesverdig. Ikke fordi Viddal er en av de få kvinnene i norsk jazz som ikke er sanger eller fordi seks av de 18 musikerne er kvinner, men fordi «Holding Balance» er så god. … så Geir Lysne, Jon Balke, Erlend Skomsvoll, Eirik Hegdal og Helge Sunde: Her har dere fått selskap av en dame i lauget. Ikke pr. kvotering, men pr. kvalitet.

Nordlys, Kjell Moe:
God underholdning!
…Musikken på «Holding Balance» er en høyrøstet blanding av fri improvisasjon og streng komposisjon. Den er sterkt personlig og rommer stor variasjon. Viddal elsker oppfinnsomme instrumentkombinasjoner og ser mellom fingrene med at alt ikke flyter like lett.
Det er skikkelig punch i åpningssporet, en stakkato vals hvor en mer enn fornemmer Gil Evans-klanger i ensembleskrivingen.
Solistene, blant dem Øyvind Brække (trombone) og Hedvig Mollestad Thomassen (gitar), står på med hele sitt temperament, og Tellef Kvifte skriker som besatt av djevelen.

TV2, Tor Hammerø:
Spennende stort bandjazz
Grooss Viddal er i besittelse av en stor pallett med masse farger og en rekke sjatteringer. Hun henter inspirasjon fra fri-improvisasjon, bortimot straight storband jazz, samtidsmusikk og rock. Når man så benytter en hel del musikalsk humor som tilsetning, så blir det lett et brygg ut av det som ikke likner så voldsomt på noe annet.


  1. Vals
  2. Nordic
  3. Holding Balance
  4. Drone
  5. Hvorfor Måker Måkebildene Bakgårdene Om Natten
  6. In a Dream
  7. Jeg elsker deg

Marianne Natvig, Vocals on In A Dream Trude Eick, French Horn on Drone Øyvind Brække, Trombone on Vals


Chateau Neuf Fri Ensemble

Mathilde Grooss Viddal, Bandleader, Soprano & Tenor Saxophones, Bass Clarinet Kjell Asbjørn Bunæs, Flute Tellef Kvifte, Alto Saxophone, Taragot Dag Stiberg, Alto & Baritone Saxophones Kari Rolland, Alto & Baritone Saxophones Harald F Bugge, Tenor Saxophone Silje Systad, Trumpet Ida Tveiten, Trumpet Are Reichelt Føreland, Trumpet Bård Melhus, Trumpet Elizabeth B Dahl, Trombone Kai Braaten, Trombone Joachim Pihl, Trombone Kjetil Myhre, Bass Trombone Gunvald Hagen, Piano Hedvig Mollestad Thomassen, Guitars Eivind Henjum, Electric Bass Inge Tokstad, Drums