Egeland/Edén/Marin Vol.1

Endelig er det her! Albumet der Ånon Egeland, Mats Edén og Mikael Marin omsider møtes som trio. Utrolig nok har aldri disse tre, som har kjent hverandre gjennom flere tiår, aldri tidligere spilt sammen i et slikt format. Tanken har vært der lenge, men det var altså først nå prosjektet ble virkelig.
Disse tre musikerne er alle, på hver sin karakteristiske måte, tydelige stilskapere innen skandinavisk tradisjonsmusikk. De har alle medvirket i grupper og på utgivelser som er blant de mest sentrale i utviklingen av dagens skandinaviske folkemusikk. Ånon med flere viktige utgivelser under eget navn; Mats Edén i svenske Groupa; Micke likeså i Väsen.
Trioen tar utgangspunkt i tradisjonelle slåtter; de fleste brakt inn i trioen av Ånon, dels fra hans store eksisterende repertoar, og dels fra lite kjente notesamlinger. Bortsett fra en marsj er det bare danseslåtter, springar/springdans/polska, halling, vals og trippar. De lager arrangementer som viser hvordan tradisjonen(e) kan fornyes og oppdateres så og si innenfra – uten trommer, elbass og gitarer – men likevel låte ungdommelig, rocka og friskt.
Innspillingen ble gjort på Rauland i studioet til Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk ved Universitetet i Sørøst-Norge i løpet av noen få dager i desember 2018. Arrangementene ble til på stedet – og alltid varierte: De versjonene som kan høres på albumet, er unike, og aldri helt like de versjonene man kan høre på konsertene til trioen.

Booklet med noter, og høykvalitets lydfiler på BandCamp!


 1. Halling etter Olaf Frøysaa
 2. Den nakne jenta
 3. Springar
 4. Fiskaren
 5. Springdans (Olaf Frøysaa, 1918 xii)
 6. Springar (G.O. Nordbø 86)
 7. Springar (G.O. Nordbø 115)
 8. Vals etter Tor Tut
 9. Trippar
 10. Springdans (Olaf Frøysaa, 1919 xi)
 11. Polska
 12. Evertsbergs gamla brudmarsch
 13. Ola Persen
 14. Fipp i vêret


Ånon Egeland

Ånon Egeland har fått sin tradisjon fra legendariske spelemenn i Agder, og er best kjent som formidler av denne musikalske arven. Ånon har en svært personlig spillestil klart forankret i tradisjonen, og han har et stort repertoar av sjeldne slåtter. Siden han debuterte på LP i 1977, har han deltatt på et dusin album med de beste tradisjonsmusikerne i Skandinavia, og han har spredt musikken sin i 22 land på fire kontinenter. Han har arbeidet full tid som lærer i tradisjonsmusikk siden 1988, og ved Institutt for folkekultur på Rauland, Høgskolen i Sørøst-Norge, siden 1999.

Mats Edén

Legendarisk fele- og durspillspelwemann fra Värmland. Underviser i fele, gehør og ensemble. Snek seg til det første riksspelmansmärket for durspill 1979 etter å ha øvd et år. Utdannet komponist med eksamen fra Norges musikkhøyskole. Spiller med Groupa, Tina Quartey, Ellika Frisell, Jonas Simonson med flere.

Mikael Marin

Mikael er med i den svenske gruppa Väsen, og en svært allsidig musiker som dukker opp i mange sammenhenger. Når han ikke spiller med Väsen, komponerer, produserer og arrangerer han for artister som Mikael Samuelsson, Nordman, og Kronos Quartet. Mikael er med på utallige innspillinger, også tidligere med Ånon.